top of page

Ochtendfestijn bij de kerstboom

“Wake up, Father Christmas has been!” Het is kerstochtend in Wales en ons kleine neefje komt onze slaapkamer binnengestormd. Versuft wrijf ik in mijn ogen. Hoe laat zou het zijn? Pfff, 7:00.Wat is er in godsnaam aan de hand? Maar binnen een paar seconden voel ik me net zo opgetogen als mijn neefje.” Yeah, Father Christmas has been!” echo ik. Kerstochtend op deze manier is nog vrij nieuw voor me, maar ik was er gelijk aan verknocht. Alsof ik het mijn hele leven al kende. De tradities, de woorden, de smaken, de opwinding. Christmas Day has started!

Mijn blik vliegt naar het voeteneinde van ons bed. Daar hangen gevulde kerstsokken (stockings). Neefje geeft ze ons gretig aan. Kleine cadeautjes (stocking fillers) komen tevoorschijn. Douchegel, een fotolijstje, warme handschoenen, en niet te vergeten Terry’s Chocolate Orange: chocolade in de vorm en smaak van sinaasappel. Die hóórt gewoon in de kerstsok. Ik smul gelijk een paar stukjes weg.

Warm licht en linten Als de hele familie op dezelfde manier door neefje is wakker gemaakt, tuigen we met zijn allen in pyjama naar beneden. Vanuit de woonkamer komt ons een aangename warmte tegemoet. De open haard brandt gemoedelijk. We nestelen ons op banken, stoelen en kussens. De versierde kerstboom staat bij het raam. Zijn bontgekleurde lichtjes steken feestelijk af tegen de duisternis van buiten. Onder de boom ligt een berg prachtig ingepakte cadeautjes op ons te wachten. Maar eerst wordt iedereen voorzien van een ‘cup of tea’ en een mince pie: een koud pasteitje met de warme smaak van gedroogd fruit en kruiden. Ook weer zo’n heerlijke kerstlekkernij.

Dan begint het cadeautjesfestijn. Moeder deelt een voor een de cadeaus uit die vol opwinding worden geopend. “Thank you Father Christmas” klinkt het na het uitpakken van elk cadeautje. Langzaam verdwijnt de berg en vormen zich stapeltjes uitgepakte cadeautjes bij de ontvangers. Boeken, parfum, sokken, speelgoed, van alles passeert de revue. In het midden van de kamer ontstaat een vrolijke hoop dozen, papier, linten, strikken en labels.

Nagenieten Als alle cadeautjes zijn uitgepakt wordt het langzaamaan rustiger in de kamer. Er wordt opgeruimd, vader brengt een tweede ronde thee binnen. We zitten opgekruld te lezen, kletsen, cadeaus te bewonderen en uit te proberen. Midden in de kamer vermaakt neefje zich kostelijk met zijn nieuwe speelgoed. Op de achtergrond staat de tv aan. Een hoge jongensstem zingt schril “Walking in the air” in de tekenfilm van The Snowman. Af en toe doen we een greep in een felgekleurd blik met rozen op de buitenkant en toffees en chocolaatjes van binnen. Yum! Cadbury Roses is vast onderdeel van het interieur met kerst.

Ik luister naar het geroezemoes en kijk lachend naar ons neefje die de ochtend zo plotsklaps liet beginnen. Wat was hij uitgelaten! Maar voelde ik mezelf ook niet blij als een kind toen ik me vanmorgen realiseerde dat Father Christmas was geweest? En dat terwijl ik de beste man in mijn jeugd niet eens kende. Het doet me weer beseffen hoe de Britse taal en cultuur in mijn vezels lijken te zitten. En dat is een onbetaalbaar kerstcadeau.

Hoe is dat bij jou, wat roept bij jou dat heerlijke kerstgevoel op?

#lifeintheUK

Uitgelichte berichten
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page